Aktivnosti

Niže su navedene neke od mogućih aktivnosti i zanimljivosti u Lici. Ukoliko ste zainteresirani za neki od prijedloga, obratite nam se. Rado ćemo vam pomoći u organizaciji!

Speleologija

Na 6 km od Dolibe nalazi se pećinski park Grabovača na čijem se području nalazi neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika, čak ¼ od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj.
Biser pećinskog parka Grabovača čini pećina Samograd otvorena za posjetitelje.
Grabovača
Grabovača Facebook


Biciklizam

Mreža biciklističkih staza, od kojih staza Jezero prolazi neposredno uz Dolibu, povezuje okolna mjesta i prirodu. Staze zahtijevaju manji fizički napor, ali daju prekrasne prizore s mnogim mjestima za odmor.
Nećete požaliti ako se odlučite potjerati pedalu.
Biciklizam


Veslanje

Veslanje je idealna rekreacija na rijeci Lici, dovoljno širokoj i dugačkoj, da nesmetano možete „odlutati“ u zaveslajima.
Drugom polovicom lipnja na rijeci Lici održava se tradicionalna utrka kanuima za natjecatelje amatere.
Sportovi na vodi


Ribolov

Pred samom Dolibom nalazi se rijeka Lika, najdulja europska ponornica, koja vodi sve do akumulacijskog jezera Krušćica a obiluje ribom: šaran, smuđ, grgeč, linjak, štuka…
Ribolov


Planinarenje

Boraveći u Dolibi možete napraviti nekoliko izleta po Južnom Velebitu. Među zanimljivijima su: Poučna staza Terezijana, Premužićeva staza i vrh Visočica, dok se na nekoliko kilometara od Dolibe nalaze staze na vrhove Sklopaču, Metlaču i Risovac, te planinarska poučna staza Parka prirode Grabovača.
Planinarenje.hr
Planinarenje PD Željezničar
Hrvatski planinarski savez


4 wheel safari

Vozeći se s pogonom na 4 kotača kroz predjele gotovo netaknute prirode Like i južnog Velebita garantirano nećete ostati ravnodušni i poželjeti ćete doći ponovno.
Quad safari
Jeep safari
Jeep safari at velebit
Quad safari avantura


Pečenje rakije

Rakija, pogotovo šljivovica, tradicionalno je alkoholno piće Like. Lička šljivovica je blaga rakija koja predstavlja lijek gorskog kraja. Njena konzumacija povezana je s dugovječnosti stanovnika Like. Samim time i njena izrada, pečenje, predstavlja jednu vrstu svetkovine kojoj se pristupa posebno brižno.
Provedite jedan dan u kasnoj jeseni pekući rakiju na lokalnom domaćinstvu i ponesite dio tradicije sa sobom.


Jahanje, vožnja kočijom

Lički kraj je krasan pejzaž. Iskoristite ga za jahanje u prirodi ili vožnju kočijom.