Zanimljivosti

Grabovača – pećinski park

Na području pećinskog parka „Grabovača“ nalazi se neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika.
Biser parka čini Samograd, špilja uređena i otvorena za posjetitelje.
Park prirode Grabovača
Park prirode Grabovača facebook


Lika – rijeka

Rijeka Lika je najveća hrvatska ponornica s dužinom od 78 km, po duljini druga ponornica Europe. Lika izvire u podnožju Velebita u južnom dijelu Ličkog polja i vijuga prema ponoru Begovcu, znanom kao Markov ponor, dubokom 1725 m.
Rijeka Lika


Velebit – park prirode

Brdski masiv Velebita najveća je planinarska meka Hrvatske. Proteže se u dužinu otprilike 145 km, od Vratnika nad Senjem na sjeverozapadu do okuke Zrmanje na jugoistoku, i u prosjeku je širok 14 km. Vrhovi Velebita dosežu visinu od preko 1750 m.
Obzirom da povezuje Jadransko more s unutrašnjosti Hrvatske obiluje nezaboravnim pejzažima.
Park prirode Velebit


Plitvička jezera – nacionalni park

Plitvička jezera, kao jedan od najljepši nacionalnih parkova svijeta, proglašen je nacionalnim parkom još 1949. godine. Upečatljiv izgled jezerima daju veličanstvena sedrena slapišta i niz od 16 bistrih jezera, gdje se u stalnom biodinamičkom procesu i danas stvara sedra.
Plitvička jezera su zbog svojih iznimnih i jedinstvenih vrijednosti među prvima u svijetu uvrštena na UNESCO-v popis Svjetske baštine 1979. godine.
Plitvička jezera su stalna, ali uvijek i iznova drugačija, tako da će vas zasigurno iznenaditi nekim novim doživljajem, nekom novom spoznajom.
NP Plitvička jezera


Nikola Tesla – memorijalni centar

Nikola Tesla (1856.-1943.), genijalni vizionarski um, čovjek koji je za prirodne znanosti u 20. stoljeću učinio kao rijetko tko, rođen je u Lici.
Njemu u čast, 1956. godine, jedinica za magnetsko polje prozvana je tesla (T), a njegovo ime astronauti su dali i jednom brdu na Mjesecu.
U rodnoj kući Nikole Tesle u Smiljanu, selu 15 km udaljenom od Dolibe, otvoren je Memorijalni centar Nikola Tesla s mnogim eksponatima i zanimljivostima.
MC Nikola Tesla


Ante Starčević – spomen dom

Dr. Ante Starčević, Otac domovine, bio je najgorljiviji zagovornik hrvatske neovisnosti.
U njegovoj rodnoj kući u selu Velikom Žitniku povodom 175. godišnjice rođenja uređen je i otvoren Spomen-dom Ante Starčević.


Kutereveo – utočište za mlade medvjede

U selu Kuterevu, smještenom na padini Velebita, na samoj granici Parka prirode Velebit,
osnovano je prvo Utočište za napuštene medvjediće u Hrvatskoj.
Cilj projekta je pomoći u zaštiti životinjske vrste smeđeg medvjeda, a kroz edukaciju lokalnog stanovništva i posjetitelja Utočišta doprinijeti jačanju svijesti o posebno vrijednoj bio-raznolikosti i potrebi njenog očuvanja na ovom području Parka prirode Velebit.
Kutarevo


Mlinice na izvorima Gacke – Majerovo vrilo

Posjetite Vrila Gacke i osjetite duh nekadašnjih vremena. Ovaj posjet vas vodi u jednu od mlinica u kojoj ćete osjetiti snagu vode koja pokreće velike kamene blokove koji žito pretvaraju u brašno.
Brašno mljeveno ovom starinskom metodom daje kruh potpuno drugačijeg okusa, u što se možete uvjeriti kušanjem domaćeg pečenog kruha.
Ukoliko jako ogladnite preporučamo vam da u obližnjem restoranu kušate pastrvu uzgajanu u vodama rijeke Gacke.
Majerovo vrilo


Pivovara Ličanka (Velebitsko pivo)

Pivovara Ličanka smještena u mjestašcu Donje Pazarište nudi vrhunski domaći proizvod svjetske kvalitete – pivo proizvedeno na prirodan način od pivskog ječma, hmelja, kvasca i nadasve poznate zdrave ličke vode koja izvire u podnožju Velebita iz vrila Ričina.